Education Centre - Uchi Deshi programma

Uchi Deshi betekent letterlijk huisstudent en vindt zijn oorsprong in met name de Japanse budosporten, maar ook bijvoorbeeld in het Japanse Kabuki theater. Een Uchi Deshi is iemand die in de dojo (oefenruimte) woont en zijn/haar leven wijdt aan het bestuderen van martial arts. Hij/zij traint er dagelijks en neemt ook andere verantwoordelijkheden op zich zoals schoonmaken, secretarieel werk en dergelijke.

In het Nederlands laat het Uchi Deshi-principe zich het best vergelijken met het Leerling/Gezel/Meester-systeem, vergelijkbaar met de Gilden in de Middeleeuwen, waarbij kennis en kunde van Meester op Leerling werd overgedragen. Sinds 1998 biedt Sportclub F en F The Inner Way de mogelijkheid aan karateka’s ouder dan 18 jaar om in te stromen in het F en F The Inner Way Uchi Deshi programma.

Samenwerking, loyaliteit, toewijding en kennisuitwisseling staan centraal in de Uchi Deshi programma. U begrijpt dat de keuze om Uchi Deshi te worden er niet eentje is zonder gedegen afweging. Voorafgaand aan de keuze doorloopt de student een proces van rijping en bezinning. De duur van dat proces verschilt per persoon. Sportclub F en F The Inner Way is de enige dojo in Nederland en wellicht zelfs in West-Europa die een dergelijk opleidingsprogramma biedt. Op dit moment draaien er twee karateka’s mee in het F en F The Inner Way Uchi Deshi programma.